FORSIDEMAIL
ForskningProfilKontaktNyhederGigtsygdommeUndervisningLinks
Reumatoid artrit
Bursit, slimposebetændelse
Rygsmerter
Urinsyregigt podagra
Tendinit, seneskædebetændelse
Slidgigt, artrose
Diagnoseløs
Prednisolon bivirkninger
Borreliose, Lymes sygdom
Vitamin D-mangel og gigt
LUPUS hovedpine
Urter og plantemedicin
Psoriasisartrit
Palindrom reumatisme
Stills syndrom
Raynauds fænomen
Sarkoidose
Juvenil idiopatisk artrit
Polymyalgia
Arteritis temporalis
Fibromyalgi
Myositis
Inklusionslegememyosit
Sclerodermi
Pulmonal hypertension
LUPUS SLE
Sjögrens syndrom
Vaskulitsygdomme
Øvrige gigtsygdomme
 

Tendinit (seneskædebetændelse)


Med tendinit menes betændelse langs sener. Sene er den ende af muskelen som fæster sig til knogler, og senen er fast og mindre elastisk end muskelen. Man kan føle på sin egen achillesene hvilken konsistens en sene har.  Når muskelen trækker sig sammen fører det også til at senen bevæges, og denne bevægelsen foregår inde i en seneskæde som får senen til at glide let.

Ved overbelastning af muskelen (fysisk tungt arbejde eller statisk muskelarbejde) kan det opstå en reumatisk betændelse i seneskæden, og det fører til smerter ved brug af muskelen. Ved psoriasisgigt, leddegigt og Bechterews sygdom har man lettere for at udvikle senebetændelser. 

De mest almindelige senebetændelser er i skuldre (bicepstendinit og supraspinatustendinit), achillestendinit, og tendinit i fingre og håndled.

 

Behandlingen består i at aflaste senen og forebygge nye senebetændelser. Fysioterapeuten vil kunne hjælpe til med dette. Ved langvarige tilfælde vil man også kunne sette en sprøjte med binyrebarkhormon langs seneskæden med god effekt. Gigtmedicin af typen NSAIDs er af begrenset værdi.